Ga naar home van Werkgroep Voetafdruk Nederland
Home
Uw Voetafdruk
 Minder kinderen
 Tips
 Voedsel
 Geluk
 

Minder kinderen

Aangezien de totale voetafdruk van de wereld, of van een land, gelijk is aan het aantal mensen x de gemiddelde voetafdruk per persoon, is ook de persoonlijke keuze van de gezinsgrootte van invloed op de toekomstige voetafdruk van de Aarde.

Laten we eens bezien hoe jouw voetafdruk zich als het ware voortplant in (of door) je nageslacht:

  • Als je kiest voor geen kinderen, als alleenstaande of samen met je partner, dan duurt je voetafdruk voort totdat je overlijdt. In totaal dus tussen de 50 en de 100 jaar.
  • Als je kiest voor één kind, samen met je partner, dan zal op lange termijn de voetafdruk van jouw nageslacht geleidelijk aan minder worden, aangenomen dat je kind net zo kiest, en zo verder.
  • Als je kiest voor twee kinderen, samen met je partner, dan blijft, bij gelijke keuze van je kinderen, ook na je dood de voetafdruk van deze kinderen, en van hun kinderen, en van hun kinderen, ..., aanwezig op deze wereld. Die situatie is dan op lange termijn "stabiel" te noemen.
  • Als je echter kiest voor meer dan twee kinderen, dan neemt op termijn de voetafdruk van jouw nageslacht alleen maar toe.

Omdat demografie een onderwerp is van de lange termijn, zijn de tips in de volgende pagina ook hard nodig. Het negeren van bovenstaande demografische overwegingen, en blijven kiezen voor meer dan twee kinderen (gemiddeld), leidt op de lange termijn onvermijdelijk tot nog meer overbevolking en daardoor tot nog meer overbelasting van de Aarde.