Ga naar home van Werkgroep Voetafdruk Nederland
Home
Columns
 Een economie naar behoefte, Arnold Bomans (4 juli)
 Footprint Justice, Jan Juffermans (maart 2021)
 De tol van netto nul, Arnold Bomans (23 februari 2021)
 Burgerberaad over de milieucrisis, Arnold Bomans (23 februari 2021)
 Grenzen aan de groei opnieuw, Han Snijders (november 2020)
 Planet of the Humans, Quintijn Hoogenboom (20 september 2020)
 Opinie Energietransitie in Trouw, Quintijn Hoogenboom (20 augustus 2019)
 De onbewoonbare aarde en Warme aarde, koel hoofd vergeleken, Quintijn Hoogenboom (28 juli 2019)
 Biodiversiteit, bomen en Steenbreek, Jan Juffermans (15 mei 2019)
 Dode bomen, Han Snijders, april 2019
 

Columns

In dit gedeelte van de website plaatsen wij columns van leden van de Werkgroep Voetafdruk Nederland of van anderen die schrijven over de onderwerpen die de werkgroep aangaat.

Ter introductie een hele korte:

Dode bomen

Journalist Peter de Waard (Volkskrant) noemde de wereld van de schrijvende pers wel eens de wereld van de dode bomen. Bomen moeten echter in leven blijven, niet tot papierpulp vermalen.De wereld van de kranten en de uitgeverijen maakt al jaren een opmerkelijke ontwikkeling door. Alsmaar meer papier… In de boekhandel word ik zowat duizelig van die boekuitgaven, en vaak zo verleidelijk uitgegeven. Het heeft zelfs tot vermijden geleid... uit zelfbescherming. De katernen van de kranten kan ik ‘by far’ niet bijhouden. Tijdschriften koop ik nooit, maar het aanbod is duizelingwekkend terwijl ik maar zelden de urgentie ervan kan ontdekken.

Werkgelegenheid voor het schrijvende volk, dat dan weer wel. Terzake doende informatie moet de lezer bereiken, maar in de ‘hooiberg van papier’ wordt dat doel voorbij gestreefd. Af en toe tegen een onverwacht en interessant thema aan lopen, dat dan weer wel. Een verantwoordelijke en vernieuwende taak voor redacties en uitgevers ligt op hen te wachten. Met minder dode bomen in het vizier.

Han Snijders