De voetafdruk is al aardig ingeburgerd in Nederland
Het model van de mondiale Ecologische Voetafdruk, in het algemeen maar ook onderdelen ervan zoals de Klimaatvoetafdruk, is al goed in het taalgebruik in Nederland opgenomen. Vooral tijdens conferenties en in teksten over duurzaamheid en milieu komt de term nu regelmatig voor, maar ook in televisiepramma’s wordt het regelmatig terloops gebruikt. In Nederland heeft vooral De Kleine Aarde in Boxtel er werk van gemaakt om het model meer bekendheid te geven. Er werd o.a. een meerjarig project uitgevoerd met acht Nederlandse gemeenten. En er werden diverse scans, video’s, een boek, een gratis e-book en ook tentoonstellingen over gemaakt.
Eerbetoon voor de het werk van Mathis Wackernagel

De Voetafdruk werd ‘uitgevonden’ en ontwikkeld door prof. William Rees en dr. Mathis Wackernagel, die bij Rees promoveerde. Samen brachten ze in 1996 het eerste boek erover uit met de titel ‘Our Ecological Footprint – Reducing Human Impact on the Earth’. Maar vooral Mathis ging met het werk door en richtte met anderen het Global Footprint Network op. Daarmee zijn voor vele landen voetafdrukrapporten gemaakt, en hebben ze de berekeningen gemaakt van alle landen en ook van de jaarlijkse Earth Overshoot Day. Voor al dat werk kregen ze al vele onderscheidingen. In november 2024 werd Mathis onderscheiden met de Nobel Sustainability Award. Die wordt jaarlijks aan drie personen uitgereikt.
Lees meer op Footprintnetwork.org.
ChatGPT
Een vraagje via ChatGPT, eenmalig want het is nogal verspillend...
Is Footprint Justice al een bekend begrip, ook in andere landen?
Reactie van AI:
Ja, Footprint Justice is een begrip dat ook in andere landen bekend is. Het verwijst naar het idee van rechtvaardigheid voor de ecologische voetafdruk die landen, bedrijven en individuen achterlaten. Het concept van Footprint Justice gaat over het erkennen van de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van onze acties op het milieu, zowel lokaal als wereldwijd. Het is een manier om te pleiten voor eerlijke verdeling van hulpbronnen, het verminderen van ongelijkheid en het nemen van maatregelen om de negatieve impact op het milieu te verminderen. Hoewel de term misschien niet overal even bekend is, wordt het idee van rechtvaardigheid in relatie tot de ecologische voetafdruk steeds meer besproken in verschillende landen.
Gevraagd door Jan Juffermans, 16 december 2024 |